Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve sessiz bir binada olmalı, güzel bir aromaya ve rabıtalı yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf berrak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birbir hayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en uyanıklık etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime hazır hasta etmek içindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada içilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine göre gayet şayeste ve içilebilir en ilahî değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir özlük bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir haysiyet bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet farkı ortada gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değustalıkimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet değerleri neyi değustalıktirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna saat ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme haysiyet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz ortalama 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet ita üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belirli bir saat içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca ziyade suhunet değustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti tedariklemek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kalıcı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en elleme opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. şeb gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde şiddetli rutubet değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.